Grécke koaličné rokovania sa skončili bezvýsledne, neuspel ani PASOK

11.05.2012 Celý región

Atény 11. mája (TASR) - Vodca Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evangelos Venizelos dnes večer oznámil, že jeho snahy o vytvorení vládnej koalície zlyhali, a že v sobotu vráti poverenie prezidentovi.

Evangelos bol tretím politikom, ktorý sa pokúšal vytvoriť vládu. Pred ním už v tom neuspeli predstavitelia dvoch najsilnejších parlamentných strán.

Venizelos sa vyjadril po stretnutí s vodcom Zjednotenej radikálnej ľavice (SYRIZA) Alexisom Tsiprasom, ktorého strana vyšla z nedeľňajších volieb ako druhá najsilnejšia.

Tsipras vyhlásil, že nie je ochotný podieľať sa na koaličnej vláde, ktorá bude pokračovať v presadzovaní reštriktívnej politiky výmenou za medzinárodnú finančnú pomoc.

Účasťou radikálnej ľavice vo vláde podmienila dnes svoj vstup do koalície s PASOK a najsilnejšou parlamentnou stranou Nová demokracia (ND) Demokratická ľavica (DIMAR). Jej vodca Fotis Kuvelis povedal, že chce byť vo vláde so socialistami a konzervatívcami iba v tom prípade, ak bude zahŕňať aj Zjednotenú radikálnu ľavicu.

Strany bývalej vlády národnej jednoty, PASOK a ND, nemajú v parlamente väčšinu. Spolu s DIMAR by mali v 300-člennom parlamente 168 poslancov.

Grécky prezident poveril mandátom na zostavenie vlády postupne vodcov troch najsilnejších parlamentných strán. Po ich neúspechu by mali nasledovať nové parlamentné strany.

Zdroj: DPA, Reuters, Associated Press
 

Vyberte región